ReceptenDe Eyserhalte keuken

Zomer appeltaart met pruimen

Begin augustus komen de eerste appelrassen van de boom. Die ‘nieuwe oogst-appels’ zijn heel fris, zurig haast. En enorm knapperig. Heerlijk uit het vuistje, maar ook in een taart. Dan  combineer ik ze graag met sappige pruimen. Die zijn er in de zomer ook volop.

Bereiding: 30 minuten

Wachten: 30 minuten

Oven: 30 minuten

Benodigdheden:

1 ei

250 gram bloem, gezeefd

150 gram suiker

100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

300 gram handappels

300 gram pruimen

- keukenmachine of mixer met deeghaken, bakplaat bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

1 Splits het ei. Kneed in de keukenmachine of met de mixer een samenhangend deeg van de bloem, 75 gram suiker, de boter, de eidooier en een beetje zout. Laat de deegbal in vershoudfolie verpakt minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

2 Schil de appels en snijd ze in partjes. Snijd de pruimen in kwarten. Meng de stukjes fruit in een kom met 50 gram suiker.

3 Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Rol het deeg uit tot een ronde deeglap van 4-5 mm dik. Leg het deeg op de bakplaat. Schep het appel-pruimenmengsel in het midden op de deeglap. Vouw het deeg losjes om het fruit, druk het licht aan. Bestrijk het deeg met losgeklopt eiwit en strooi er de rest van de suiker over.

4 Bak de taart in de voorverwarmde oven in 30-35 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart op de bakplaat afkoelen.

   

Suggesties:

Tip Blauwe bessen en/of bramen zijn een goed alternatief buiten het pruimenseizoen. Abrikozen en perziken zijn ook een goede match. Je kunt de taart natuurlijk ook alleen met appel maken.

Wijnadvies:


 

Zomer appeltaart met pruimen

Begin augustus komen de eerste appelrassen van de boom...

 

< vorig recept | volgend recept >

Terug naar het overzicht >